sioutas-banner-carnival

Η Ιστορία της πόλης μας

Η Πόλη με τα 1000 χρώματα!

Για το όνομα της πόλης υπάρχουν δύο απόψεις: Η πρώτη πως Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας και η δεύτερη πως προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή.

Η πόλη Ξάνθεια, που ταυτίζεται πιθανώς με τη σημερινή Ξάνθη, μνημονεύεται τον 1ο π.Χ. αιώνα από τον Στράβωνα : «Μετά δε την ανά μέσον λίμνην (Βιστονίδα) Ξάνθεια, Μαρώνεια και Ίσμαρος...». Επειδή η πόλη δεν αναφέρεται από άλλη μεταγενέστερη αρχαία πηγή, εικάζεται ότι ίσως να μην κατάφερε να επιβιώσει στα ρωμαϊκά χρόνια και εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους της. Ωστόσο, φαίνεται πως ξανακατοικήθηκε τον 3ο μ.Χ. αιώνα, όταν οι συχνές βαρβαρικές επιδρομές εξανάγκασαν τους πληθυσμούς να μετακινηθούν, για μεγαλύτερη ασφάλεια, προς τα ορεινή μέρη.

Ως Ξάνθεια μαρτυρείται και το 879 μ.Χ. όταν ο επίσκοπός της Γεώργιος αναφέρεται να συμμετέχει στην Δ΄ Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης (εν Αγία Σοφία). Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα αρχαιολογικό τεκμήριο για την ταύτιση της αρχαίας πόλης με την ομώνυμη βυζαντινή καθώς η θέση της αρχαίας Ξάνθειας δεν είναι ξεκάθαρη όμως τοποθετείται πιο ανατολικά από τη βυζαντινή και κυρίως πέρα από τη λίμνη της Βιστονίδας.

Η πόλη αποτέλεσε σταθμό της εκστρατείας του Ανδρόνικου Γ΄ του Παλαιολόγου το 1327 κατά τον εμφύλιο πόλεμο που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι Ξανθιώτες συμμετείχαν με κυριότερο οπλαρχηγό τον καπετάν Γεώργιο Δημητρίου.

Η άνθηση της πόλης επήλθε τον 18ο με 19ο αιώνα, οπότε και η πόλη έγινε γνωστή για τον καπνό της. Την αποκαλούσαν και μικρό Παρίσι, εξαιτίας του πλούτου που είχε εκείνη την εποχή. Την οικονομική άνθηση της πόλης σταμάτησαν η ελληνική επανάσταση, κατά την οποία πολλοί Ξάνθιοι συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν (μεταξύ των οποίων και ο τότε μητροπολίτης Σεραφείμ) και δυο αλλεπάλληλοι σεισμοί το 1829 (Μάρτιο και Απρίλιο) που ισοπέδωσαν την πόλη και τα χωριά της περιοχής. Η πρώτη φάση οικοδόμησης της σημερινής Παλιάς Πόλης, διατηρώντας μεγάλο μέρος του παλαιότερου πολεοδομικού ιστού, εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 1830 - 1845 με οικοδόμους από την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Μετά την καταστροφή της Γενισέας το 1870 ξεκινά η δεύτερη φάση οικοδόμησης της πόλης. Η πόλη έγινε διοικητικό κέντρο της περιοχής ενώ το 1891 ολοκληρώθηκε η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης. Την περίοδο 1870 – 1910 στην πόλη αναπτύχθηκε έντονη οικονομική δραστηριότητα και καταγράφεται οικονομική άνθηση.

xanthi-collage

Αξιοθέατα

Τι αξίζει να δείτε!
Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Ένας οικισμός διατηρητέος και καλά συντηρημένος. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης άρχισε να ξαναχτίζεται το 1830 μετά από δύο σεισμούς το 1829. Ήκμασε στα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου, περίοδος κατά την οποία γνώρισε ακμή το καπνεμπόριο με το οποίο ασχολούνταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Χτισμένη σε ύψωμα, κρατώντας την παραδοσιακή μορφή της, σαγηνεύει τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της, κάθε φορά που περπατάνε στα σοκάκια της. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, που έχει μείνει ανεπηρέαστος από τη φθορά του χρόνου και διατηρεί την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά του.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία. Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη.Η εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική, η μπελ επόκ, οι επιδράσεις από την Ιταλική Αναγέννηση, τον γερμανικό ρομαντισμό και τον ελληνικό νεοκλασικισμό διαχέονται από την μια άκρη στην άλλη. Ο επισκέπτης στην Παλιά Πόλη περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της θα θαυμάσει τα αριστοτεχνικά οικήματα της θρησκείας, της παιδείας και της τέχνης. Πλατείες μικρές που θυμίζουν αλλοτινές εποχές, κτίσματα που αφηγούνται την ιστορία της πόλης. Όλα αποπνέουν την αίσθηση του πλούτου και της όμορφης ζωής που πέρασαν όσοι έζησαν εδώ τους περασμένους αιώνες. Το οδοιπορικό στην Παλιά Πόλη απαιτεί αρκετό χρόνο για να απολαύσει κανείς το μεγαλείο και τη λιτή ομορφιά του χώρου.

xanthi-old-town-collage

roloi-of-xanthi
Το ρολόι της Ξάνθης

Ο Πύργος του Ρολογιού ήταν χτισμένος σε επαφή με το ανύπαρκτο σήμερα κεντρικό τέμενος του οικισμού (Γιερί Παζάρ Τζαμισί), τονίζοντας την είσοδο του. Κτίσθηκε ως αφιέρωμα στην πόλη από τον εντόπιο πλούσιο αριστοκράτη Χατζή Εμίν Αγά, το 1870, με παραδοσιακή μορφή. Το 1934 ανακαινίσθηκε σε ύφος art deco. Το κτίριο αποτελεί μνημείο της ιστορικής αλλαγής των παραγωγικών σχέσεων στην συγκεκριμένη περιοχή της πόλης, στα τέλη του 19ου αιώνα, με την εμφάνιση της κεφαλαιοκρατικής οικονομίας και της νέας αντίληψης του χρόνου που επιβλήθηκε σ’ αυτήν.

Ο Πύργος και το τέμενος αποτελούσαν μέρος της μνημειακής διαμόρφωσης του ισλαμικού κέντρου (κουλλιγιέ) της πόλης, γύρω από την πλατεία της υπαίθριας αγοράς (σημερινή Κεντρική Πλατεία), μετά την ανάδειξη της Ξάνθης σε πρωτεύουσα ομώνυμης Περιφέρειας (Καζά) το 1870. Τα υπόλοιπα κτίρια του κουλλιγιέ ήταν το ιεροσπουδαστήριο, το χαμάμ, το κτίριο της έδρας του Καϊμακάμη (Έπαρχου), το Δημαρχείο και το πτωχοκομείο (ιμαρέτ).

Στο κέντρο περίπου της πλατείας, όπως ήταν διαμορφωμένη τότε, υπήρχε μνημειώδης κρήνη για το τελετουργικό πλύσιμο των πιστών (απτέστ), πριν την είσοδό τους στο παρακείμενο τέμενος για την προσευχή.

Η πλατεία ήταν ο χώρος της εβδομαδιαίας αγοράς (παζάρι) και δυτικά της, μέσα στον περίβολο του τεμένους Γιερί Παζάρ, υπήρχε ισλαμικό νεκροταφείο.


Λαογραφικό Μουσείο

Καύχημα της Παλιάς Πόλης, ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην οδό Αντίκα. Το κτίριο, έκθεμα και το ίδιο για την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες του, αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η λατέρνα, τα οικιακά σκεύη, τα ποικιλόμορφα κοσμήματα, τα γεωργικά εργαλεία, οι θρακιώτικες στολές, ο καπνός που σχηματοποιείται σε εικαστικές δημιουργίες, αφηγούνται μια εποχή ακμής και δημιουργίας. Το δωμάτιο όπου βρίσκεται η κούκλα ενός μικρού παιδιού που παίζει πιάνο είναι αφιερωμένο στον Μάνο Χατζηδάκι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ξάνθη.

laografiko-mouseio-xanthis

dimotiki-pinakothiki-xanthis
Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό στη συμβολή των οδών Ορφέως και Πινδάρου, η οικοδόμηση του οποίου τοποθετείται στα μέσα του περασμένου αιώνα. Αποτελεί ένα από τα εξαιρετικότερα δείγματα Δυτικομακεδονικής – Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, που είναι μοναδικά στην περιοχή. Ανήκε στην οικογένεια Καλευρά και το 1993 πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Ξάνθης. Ονομάζεται «Χρήστος Παυλίδης» από τον Ξανθιώτη ζωγράφο που δώρισε σε αυτήν έναν αξιόλογο αριθμό πινάκων.


Tο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι

Στολίδι για την πόλη της Ξάνθης έγινε ξανά το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι. Η οικία του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 17 στην Ξάνθη, όπου γεννήθηκε.

Η οικογένεια Χατζιδάκι έμενε στον τρίτο όροφο, σύμφωνα με πολλαπλές μαρτυρίες της εποχής ενώ υπάρχουν και συμβόλαια που επιβεβαιώνουν την παρουσία της οικογένειας στο κτίριο το οποίο άνηκε σε Εβραίο καπνέμπορα και πέρασε στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου μετά από κατάσχεση λόγω οφειλών. Στο σπίτι υπήρχε και πιάνο, όπου ο Μάνος Χατζιδάκις έκανε τα πρώτα μαθήματα μουσικής, με μία Αρμένισα δασκάλα.

Μάλιστα, αναζητούνται έπιπλα της οικίας, που φαίνεται ότι έχουν διασωθεί και τα έχουν στην κατοχή τους οικογένειες από την περιοχή, προκειμένου να τοποθετηθούν στο κτίριο.

xatzidaki-oikeia-xanthi

pazari-xanthi
Αγορές - Παζάρι Ξάνθης

Η βόλτα στους εμπορικούς δρόμους της Ξάνθης είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης. Η περιήγηση ξεκινάει από την 28ης Οκτωβρίου και συνεχίζει, μετά από μια στάση στην Κεντρική Πλατεία, στις βιτρίνες της Μιχαήλ Καραολή, της Παναγή Τσαλδάρη, της Ανδρέου Δημητρίου. Το σεργιάνι συνεχίζεται με ένα πέρασμα από τα καταστήματα της Βασ. Κωνσταντίνου και καταλήγει στα καταστήματα λαϊκής τέχνης της Παλιάς Πόλης.

Κάθε Σάββατο στήνεται το φημισμένο παζάρι της Ξάνθης. Εδώ χτυπά η καρδιά του λαού σε ρυθμούς ανατολίτικους. Το αλισβερίσι και οι κουβέντες των μικροπωλητών με τις νοικοκυρές και η ευρηματικότητα του ντελάλη της φτήνιας φανερώνουν την ζώσα επικοινωνία των ανθρώπων. Ενδύματα, υποδήματα, λαχανικά και φρούτα, μπαχαρικά και βότανα, υφάσματα διαμορφώνουν ένα πολύχρωμο, πολύβουο μοτίβο. Ένα αμάλγαμα φυλών, θρησκειών, προϊόντων και φυλών.

Λίγο πιο έξω από την Ξάνθη!

Νεστοχώρια

Ένα μοναδικό τοπίο που σας καλεί να το ανακαλύψετε!

Στα 130 χιλιόμετρα του Νέστου ποταμού, εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό τοπίο που σας καλεί να το ανακαλύψετε. Και από εκεί, ανηφορίστε για τα Παρθένα Δάση της Ροδόπης, με φύση που θα βρείτε μόνο εκεί!

Γιατί να επισκεφτείτε τα Νεστοχώρια;

Οι λόγοι για να έρθετε στα Νεστοχώρια είναι πολλοί, ένας όμως υποστηρίζει τα πάντα, η παρθένα φύση. Η ευρύτερη περιοχή του Νέστου αλλά και η Ροδόπη χαρακτηρίζεται από την μη έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα. Χωρίς βιομηχανικές περιοχές, εργοστάσια και οτιδήποτε άλλο να επιβαρύνει την φύση, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα χώρο υπέροχο.

Δοκιμάστε όλα τα νερά της περιοχής μετά το γεύμα σας, θα εκπλαγείτε όταν θα νιώσετε ότι λειτουργεί ως χωνευτικό. Δοκιμάστε στις ταβέρνες της περιοχής τα λαχανικά η τα κρέατα, η γεύση τους θα σας μείνει αξέχαστη.

Όσο για τις δράσεις, όλες είναι ίδιες παντού, αλλά είναι μοναδικές σε μια περιοχή όπου η φύση συνεχίζει να αλλάζει προς όφελος της.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ

nestohoria

monastiria-xanthi
Μοναστήρια

Επιβλητικό στην όψη με θέα προς τον κάμπο της Ξάνθης το μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας, αποτελεί σημείο αναφοράς της πίστης χιλιάδων ορθόδοξων χριστιανών που προσέρχονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν την χάρη της. Χτισμένο στις παρυφές του ορεινού όγκου πάνω ακριβώς από την συνοικία «Σαμακώβ» στα βορειοανατολικά της Ξάνθης, το μοναστήρι όπως είναι σήμερα κτίσθηκε το 1841 επί της εποχής του αειμνήστου μητροπολίτου Ξάνθης Ευγενίου. Μία κρύπτη κάτω από το ιερό βήμα ανάγεται στα 1000 έως 1100 μ.Χ., χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες καθώς καταστράφηκε από δύο μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή γύρω στο 1829. Όσον αφορά το όνομα Αρχαγγελιώτισσα κατά μία εκδοχή το πήρε από την μικρή θαυματουργή εικόνα του 16ου αιώνα πού παριστάνει την Θεοτόκο να παραστέκεται από τους αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ και η οποία έχει την επιγραφή Αρχαγγελιώτισσα, ενώ σε γραπτές αναφορές υπάρχει και το όνομα Παναγία η Χαλκαλιώτισσα.

Η Παναγία Αρχαγγελιώτισσα μαζί με τα άλλα τρία μοναστήρια της Ξάνθης, Παναγία Καλαμού, Μονή Ταξιαρχών και Άγιος Νικόλαος, σχηματίζουν σταυρό, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, προστατεύει την πόλη από φυσικές καταστροφές.

Λίστα Συλλόγων

Όλοι οι σύλλογοι που παίρνουν μέρος στο Καρναβάλι

Επιλέξτε ένα Σύλλογο

για να δείτε πληροφορίες και τις στολές του συλλόγου.

Σε περίπτωση που θέλετε να λάβετε μέρος στην μεγάλη παρέλαση του Καρναβαλιού Ξάνθης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Σύλλογο που σας ενδιαφέρει το συντομότερο δυνατό.

Οι υπεύθυνοι των Συλλόγων θα σας ενημερώσουν για την διαθεσιμότητα των στολών καθώς επίσης για τις τιμές και τις λεπτομέρειες για την ημέρα της παρέλασης.

Ενημέρωση x

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για όλες τις στολές.

Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους συλλόγους καθημερινά ώστε να μας διαθέσουν φωτογραφίες και πληροφορίες από τις στολές τους!