Η ιστορία της οδού Γεωργίου Σταύρου


Ένας μικρός δρόμος αλλά τόσο παλιός όσο και ιστορία της πόλης μας.

Στην Οθωμανική περίοδο ήταν η οδός Ρασήτ μπέη. Ηταν ένας δρόμος ενσωματωμένος στο τότε διοικητικό κέντρο (κουλιγιέ) την σημερινή πλατεία που απαρτιζόταν από το το κτίριο της Οθωμανική διοίκησης το παλιό πρωτοδικείο (σήμερα δεν υπάρχει) το τέμενος της πλατείας που υπήρχε στην θέση του σημερινού Δημαρχείου , την κεντρική τράπεζα που ευτυχώς σήμερα υπάρχει και είναι ένα καλαίσθητο καφέ, το πτωχοκομείο (ιμαρέτ) που βρισκόταν στην αρχή της οδού Παναγή Τσαλδάρη και τα πέριξ καταστήματα που ανήκαν στη βακούφικη και κρατική περιουσία το ίδιο και τα ομοιόμορφα καταστήματα που βρισκόταν εκατέρωθεν της οδού που σήμερα ονομάζετε από το 1929  Γεωργίου Σταύρου προς τιμή του ιδρυτού της Εθνικής τράπεζας Ελλάδος που χτίστηκε στο τέλους της οδού στο σημείο που παλαιότερα υπήρχε το κονάκι του Ρασήτ μπέη και από το 1919 έως 1925 λειτούργησε το δημαρχείο οπού γιορτάστηκε για πρώτη φορά η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1921 στην πλέον ελεύθερη Ξάνθη.

Στην οδο αυτή λειτουργούσαν εμπορικά  καταστήματα και στο τέλος της οδού κτίστηκε το 1911 απο τον Τοπλουζού Ρασήτ  μπέη το πρωτο Ευρωπαϊκού  τύπου   ξενοδοχείο  ROYAL με Γαλλική και αραβική επιγραφή  κατόπιν ΠΑΛΛΑΣ , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και τελείωσε σαν ξενοδοχείο LUX το 1977. Απο την  οδο πέρασαν κατά καιρούς διάφορα επαγγέλματα , φωτογραφεία , ραφτάδικα , συμβολαιογραφεία , δικηγορικά , εστιατόρια ,βαφεία καθαριστήρια . Σήμερα είναι πλέον πεζόδρομος με καλαίσθητες καφετέριες και εστιατόρια , το  παλιό ξενοδοχείο LUX στέκει ως μοναδικός μάρτυρα μιας άλλης εποχής το ισόγειο είναι πλέον εστιατόριο και οι όροφοι του γραφεία και η οικία του τελευταίου κληρονόμου του Ρεσίτ μπέη . 

 


Σήμερα η οδός έχει μετατραπεί σε έναν πεζόδρομο με μεζεδοπωλεία και καφετέριες. Τις Κυριακές το μεσημέρι ο πεζόδρομος σφύζει από ζωή καθώς ο κόσμος επιλέγει να γευματίσει σε μια από τις ταβέρνες. Είναι ο προορισμός για οικογένειες με παιδιά, καθώς και για μεγάλες παρέες.

Αξίζει να επισκεφτείτε τον πεζόδρομο της Γεωργίου Σταύρου και να απολαύσετε τον καφέ σας ή το φαγητό σας σε ένα από τα γραφικά μαγαζάκια. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικά από τα μεζεδοπωλεία που μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις. 

  • Τα Φαναράκια
  • Βαρέλι
  • Μπέρδεμα
  • Αλατοπίπερο

Για το φωτογραφικό υλικό και τις πληροφορίες ευχαριστούμε τον Κύριο Τάσο Τεφρωνίδη.

Μοιραστείτε τοShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Λίστα Συλλόγων

Όλοι οι σύλλογοι που παίρνουν μέρος στο Καρναβάλι

Επιλέξτε ένα Σύλλογο

για να δείτε πληροφορίες και τις στολές του συλλόγου.

Σε περίπτωση που θέλετε να λάβετε μέρος στην μεγάλη παρέλαση του Καρναβαλιού Ξάνθης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Σύλλογο που σας ενδιαφέρει το συντομότερο δυνατό.

Οι υπεύθυνοι των Συλλόγων θα σας ενημερώσουν για την διαθεσιμότητα των στολών καθώς επίσης για τις τιμές και τις λεπτομέρειες για την ημέρα της παρέλασης.

Ενημέρωση x

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για όλες τις στολές.

Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους συλλόγους καθημερινά ώστε να μας διαθέσουν φωτογραφίες και πληροφορίες από τις στολές τους!